Sunday, August 10, 2008

Voyage au centre de la Pizza (1):
New York-style pizza


According to a relevant number of physicists, pizza is the best dish in the world.
Moreover it's the pillar on which our marriage is based; so I decided to start a series of posts about it.
Yes, I know that the only real pizza is the one from Naples but as you should know every journey to the center of something starts with one step from far far away, that's why I started from NY (even because last week I was there and I was deadly bored so I needed to find a reason for life).

So... of course pizza is pretty popular in the U.S. due to the wide influence of Italian immigrants in American culture and they (the Americans) developed (shall we call this development?) a large number of regional forms of pizza, some of them scarcely resembling the real one.

One of the most famous un-real American pizzas is the New York-style pizza.
It differs from the Italian one in both shape and ingredients.
The shape is typically perfectly round due to the fact they cook it in a wide (round) pan. To me this makes it loose a lot of its lovable rough appearance, but ok, they are perfect so they have to cook a perfect shaped pizza.
It is also huge and usually served in slices.
The other main difference are the ingredients of the dough (what they call crust). American pizza has vegetable oil or shortening mixed into the dough; moreover it is made with a very high-gluten flour (13–14% protein content).
This allows the dough to be stretched rather thinly and the pizza becomes not so thick even without using a wood stove (which is btw never used).
But of course this make the pizza very fatty and tasting like a bagel rather than a real pizza.

About the toppings: the typical New York-style pizza is the pepperoni pizza which does not mean it's made with bell peppers (peperoni in Italian) but with a spicy salame (salamino piccante in Italian) and some loads of vegetable oil.

At the end it's not the worse pizza-like snack I tasted out of Italy (and this says a lot), but of course it's not pizza.

PS: I'd like to stress that I'm strongly convinced that Naples' pizza is the only real one. But since I'm from the north of Italy my judgments could be biased (my reference point is the epic and heartily missed Pizzeria da Ciccio in Monfalcone). So if someone feels to object on some bullshit I said, please feel free to do it. The world will be thankful.

8 comments:

Anonymous said...

"that the only real pizza is the one from Naples"
ma semo poi sicuri?
queste pite greche/turche?

mz

Eleonora said...

beh le pite greche turche saranno le migliori pite del mondo... la pizza è di napoli. I Tacos sono messicani. Le crepes sono francesi. Gli okonomiyaki sono giapponesi. Tutte le culture (sic) hanno un piatto di base che consiste in una base di pane/frittata su cui mettono su vari ingredienti a base di verdure/carne, per creare un piatto unico, "povero" ma completo e gustoso. Per cui nessuno vuol togliere nulla alle pite, ai kebab, ai tacos, ai burritos, ecc ecc, ma la pizza è di napoli.

Anonymous said...

beh più che altro me riferivo all'etimologia...
omologia piuttosto che analogia

mz

Eleonora said...

In che senso? Perché le chiamano pizze turche? Non so, credo sia più che altro una mossa commerciale, non credo che sia il nome originale.secondo me sono piatti diversi, poi per qualche ragione la pizza italiana è quella che ha avuto, almeno in passato, maggior successo, per cui ora riciclano il nome....

Anonymous said...

beh non posto link a articoli esterni perchè secondo mi sè antipatico e me sto auto-imponendo de non farlo...

comunque pizza gà una parentela etimologica con pettola...

eh no.

mz

Eleonora said...

Ah bon, ok. Si, anche pinza ha la stessa etimologia se è per questo. E se è per questo il termine "pizza" nel sud italia descrive molto di più che quella che è la nostra pizza. Pizza è un tipo di pane, fatto di farina cotta e via discorrendo... Ciò non toglie che, se anche la parola pizza, nella sua accezione originale, deriva da influenze bizantine, il piatto da noi definito pizza è un piatto tipico napoletano.

Unknown said...

Credo che PIZZA derivi etimologicamente dal greco "pita". Wikipedia dice: The word pita (as פיתא) exists in the Aramaic of the Babylonian Talmud, referring to bread in general. Quindi un comun denominatore mediterraneo che comprende le varie preparazioni a base di pane-focaccia e altro. Da cui pero' il piatto derivato "pizza napoletana" ha una sua univocita'.

Anonymous said...

After such knowledge, what forgiveness?

mz

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